Japońskie rzemiosło w najlepszym wydaniu. Pozornej prostocie i elegancji naszego czarnego płaskiego żeliwnego czajnika dorównuje jedynie jego jakość.Wykonany w Japonii w starej odlewni Wazuqu, ozdobiony motywem Itome, z żeliwa o bardzo wysokiej czystości, emaliowany dla większej wszechstronności, lekki i przyjazny dla środowiska dzięki żeliwu pochodzącemu z recyklingu, ten żeliwny czajniczek o dużej pojemności z Japonii ma same zalety.
Szybka dostawa Francja – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Emaliowane żeliwo
Pochodzenie : Yamagata – Japonia
Marka : Wazuqu
Zawartość : 1000ml (1L)
Model : ITOME
Kolor: Czarny
Filtr: Wyjmowany zaparzacz ze stali nierdzewnej
Konserwacja żeliwnego czajnika
Japoński żeliwny czajniczek emaliowany
Idealny do szybkiego magazynowania ciepła i jego harmonijnego uwalniania.
Emaliowane wnętrze, całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
Czajniczek Wa-zuqu
Czajniczek Wa-zuqu produkowany z poszanowaniem technik przodków przez firmę Kikuchi Hojudo od 1604 roku, zarządzaną przez 15 pokolenie tej samej rodziny. Żeliwo „Wa-zuqu” jest typowe dla Japonii, rzadkie i bardzo czyste.
W porównaniu z masowymi metodami produkcji, żeliwne czajniki Wazuqu praktycznie nie generują odpadów przemysłowych, a ich waga jest zmniejszona średnio o 25% w porównaniu z innymi żeliwnymi czajnikami.70% żeliwa jest wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu, gwarantując taką samą jakość jak czajniczek wykonany z nowych surowców. Opakowanie wykonane z odpadów pochodzących z recyklingu (pszenica) może być utylizowane wraz z odpadami spożywczymi.
Dzięki szczególnej uwadze poświęconej wylewce, jest ona całkowicie „niekapiąca”.
Każdy żeliwny czajniczek Wazuqu;jest najwyższej jakości.
Na jakim ogniu żeliwny czajniczek?
Żeliwny czajniczek (nie czajnik) nie jest przeznaczony do bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Warstwa emalii wytrzyma bardziej odległe źródła ciepła, takie jak kuchenka teapot stove.
Jeśli emalia ulegnie uszkodzeniu (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo jest nieskazitelnej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą przedostać się do wody w przypadku braku emalii i zostać wchłonięte przez organizm, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Do wszystkich naparów. Należy jednak ograniczyć stosowanie kwaśnych owoców, które w dłuższej perspektywie mogą uszkodzić szkliwo.
Pierwsze użycie czajniczka:
Przepłukać 3-4 razy wrzącą wodą. Wytrzeć na zewnątrz i wewnątrz suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
Nie podgrzewać wody bezpośrednio w czajniku.NIE NADAJE SIĘ do mikrofalówki ani zmywarki. Nie używać detergentów.
1) Zagotować wodę
2) Wlać trochę wrzącej wody do czajniczka, delikatnie wstrząsnąć (woda w kontakcie z bokami).
3) Wylać wodę
Operację należy wykonać przed zaparzeniem herbaty, tak aby korzystała ona z delikatnego wilgotnego ciepła.
4) Zagotuj wodę do pożądanej temperatury
5) Umieść liście (2 do 2,5 g, około łyżki na filiżankę) w filtrze. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas
7) Wyjmij zaparzacz