Wyprodukowany w Japonii przez Oigen, ten japoński niebieski żeliwny czajniczek jest oszałamiający. Wykonany z najwyższej jakości emaliowanego żeliwa, posiada ręcznie malowaną porcelanową pokrywkę Sometsuke. Jest to wysokiej klasy żeliwny czajniczek o dużej pojemności i nowoczesnym kształcie, który będzie Ci towarzyszył przez całe życie.
PREVIEW EXPECTED NOVEMBER 2023
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Emaliowany żeliwny imbryk, porcelanowa pokrywka
Producent : Oigen
Pochodzenie: Kioto – Japonia
Zawartość: 900ml (0,9L) – od 4 do 9 filiżanek w zależności od pojemności
Wymiary : 21 x 18 x 16 cm
Waga: 980g
Kolor: Niebieski
Model: Sometsuke Kikyo Tokusa – T. Nishikawa & Co
Filtr: koszyk ze stali nierdzewnej, wyjmowany
Dbanie o żeliwny czajniczek
Dowiedz się więcej:
Czajniczek żeliwny emaliowany
Żeliwo, idealne do szybkiego przechowywania ciepła i harmonijnego uwalniania go. Emaliowane wnętrze, całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
Czajniczek Żeliwny Oigen
Założona w 1852 roku firma Oigen jest jednym z najstarszych (i najbardziej znanych) japońskich producentów żeliwnych czajniczków. Każdy czajniczek wykonany jest z unikalnej ceramicznej formy, która jest kształtowana ręcznie i niszczona po wyprodukowaniu czajniczka. Czajniki Oigen są bardzo wytrzymałe, a dzięki jakości użytego żeliwa utrzymują wysoką temperaturę herbaty przez długie godziny.
Każdy czajniczek Oigen jest wytwarzany ręcznie w Japonii w tradycyjny sposób podczas procesu trwającego około 3 tygodni i opatrzony pieczęcią gwarantującą jego najwyższą jakość.
Porcelanowy czajniczek odlewany z żeliwa
Czajniczek Sometsuke
Sometsuke odnosi się do porcelany malowanej pigmentem indygo przed wypaleniem. Istnieje wiele rodzajów Sometsuke, w tym Shonzui, który wykorzystuje geometryczne wzory i Sansui, który rysuje sceny z natury. Chociaż styl ten charakteryzuje się rustykalną prostotą, ma również fascynujący i hipnotyzujący wygląd.
Czajniczek Kyoto
Kiyomizu-Yaki (清水焼) to rodzaj naczyń Kyō tradycyjnie pochodzących z dzielnicy Gojōzaka w pobliżu świątyni Kiyomizu w Kioto. Ta wysokiej jakości ceramika, łącząca w sobie solidność i lekkość, zapewni ci lata satysfakcjonujących doświadczeń. A jako prezent będzie klejnotem rzadkiego wyrafinowania.
Żeliwny czajniczek na jakim ogniu?
Ten produkt to żeliwny czajniczek (nie czajnik). Należy unikać bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła Emalia bezpiecznie wytrzyma łagodniejsze, bardziej odległe ciepło, poprzez piec do czajnika.
Jeśli warstwa emalii zostanie uszkodzona (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo jest nieskazitelnej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą w przypadku braku emalii i zostać wchłonięte przez nasz organizm, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Nadaje się do wszystkich naparów. Ogranicz te z kwaśnych owoców, które mogłyby uszkodzić szkliwo na dłuższą metę.
Pierwsze użycie czajniczka:
Przepłucz go 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
WAŻNE: Nie podgrzewaj wody bezpośrednio w czajniku.NIE NADAJE SIĘ do kuchenki mikrofalowej ani zmywarki. Nie używać detergentów.
1) Zagotuj wodę (rondel/czajnik)
2) Wlej trochę wrzącej wody do czajnika, delikatnie nim potrząśnij (woda styka się z bokami).
3) Wylać wodę
Operację należy wykonać przed włożeniem liści herbaty, dzięki czemu zyskają one delikatne wilgotne ciepło.
4) Doprowadź wodę (najlepiej filtrowaną lub o niskiej zawartości minerałów) do żądanej temperatury (w zależności od przygotowywanej herbaty)
5) Umieść liście (2 do 2,5 g, około jednej łyżki na filiżankę) w zaparzaczu umieszczonym w czajniczku. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas (w zależności od herbaty)
7) Wyjmij zaparzacz, podawaj
.