Czajniczek żeliwny z emaliowanym wnętrzem stał się niezwykle popularny w ostatnich latach. Pozwala korzystać z doskonałych właściwości termicznych żeliwa, będąc jednocześnie czajniczkiem bez pamięci do parzenia dowolnej herbaty bez mieszania smaków. Wykonany w Japonii w odlewni liczącej ponad 400 lat, ten lekki, nowoczesny żeliwny czajniczek Wazuqu o oryginalnym owalnym kształcie i eleganckim czerwonym kolorze jest wyjątkowej jakości.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Żeliwo emaliowane
Pochodzenie : Yamagata – Japonia
Zawartość : 550ml (0,55L) – od 2 do 6 filiżanek w zależności od pojemności
Producent : Wazuqu
Model : Fuku
Kolor: Czerwony „Japan Red”
Filtr: Zaparzacz ze stali nierdzewnej, wyjmowany
Dbanie o żeliwny czajniczek
Japoński emaliowany żeliwny czajniczek
Żeliwo, idealne do szybkiego magazynowania ciepła i jego harmonijnego uwalniania.
Emaliowane wnętrze, całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
Czajniczek Wazuqu
Czajniczki Wazuqu produkowane są przez firmę Kikuchi Hojudo założoną w 1604 roku, zarządzaną przez 15 pokolenie tej samej rodziny. Żeliwo „Wa-zuqu” jest typowe dla Japonii, rzadkie i bardzo czyste.
Zachowano doskonałe techniki przodków. W porównaniu z masowymi metodami produkcji, żeliwne czajniki Wazuqu praktycznie nie generują odpadów przemysłowych, a ich waga jest zmniejszona średnio o 25% w porównaniu z innymi żeliwnymi czajnikami. Żeliwo jest wykonane w 70% z materiałów pochodzących z recyklingu, co gwarantuje jakość identyczną z jakością czajnika wykonanego z nowych surowców. W trosce o środowisko, opakowania wykonane z odpadów pochodzących z recyklingu (pszenica) mogą być utylizowane razem z odpadami spożywczymi.
Dzięki szczególnej uwadze poświęconej wylewce, jest ona całkowicie „niekapiąca”.
Każdy żeliwny czajniczek Wazuqu jest bardzo wysokiej jakości. Kolor czajnika zmienia się z upływem czasu i ciemnieje. Ta patyna jest naturalnym zjawiskiem, gwarancją ich długowieczności.
Czajniczek żeliwny na jakim ogniu?
Czajniczek żeliwny (nie czajnik) nie jest przeznaczony do bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Warstwa emalii wytrzyma bardziej odległe ciepło piec czajnikowy.
Jeśli emalia ulegnie uszkodzeniu (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo jest nieskazitelnej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą bez emalii i zostać wchłonięte przez nasz organizm, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Nadaje się do wszystkich naparów. Należy jednak ograniczyć picie kwaśnych owoców, które mogą uszkodzić szkliwo w dłuższej perspektywie.
Pierwsze użycie czajnika:
Przepłucz 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
Nie podgrzewać wody bezpośrednio w żeliwnym czajniku.NIE NADAJE SIĘ do kuchenki mikrofalowej ani zmywarki. Nie używać detergentów.
1) Zagotować wodę
2) Wlać trochę wrzącej wody do czajnika, delikatnie wstrząsnąć (woda w kontakcie z bokami).
3) Wylej wodę
Operację wykonaj przed włożeniem herbaty, aby korzystała z delikatnego wilgotnego ciepła.
4) Zagotuj wodę do pożądanej temperatury
5) Umieść liście (2-2,5 g, około łyżki na filiżankę) w filtrze. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas
7) Wyjmij zaparzacz i podawaj
.