Ten Ceramiczny czajniczek z Francji nazywany jest gaiwan, został wykonany przez utalentowaną Elodie z warsztatu Libre Argile.Jest to mały, inspirowany chińską kamionką czajniczek składający się z filiżanki z pokrywką i spodka. Jego rozkloszowany kształt pozwala liściom w pełni się rozwinąć, a pokrywka utrzymuje je na miejscu, zapewniając doskonałe nalewanie. Po prostu wspaniały.
Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Terakota – Ceramika – Kamionka szkliwiona
Pochodzenie : Marsylia – Francja
Zawartość : 130ml (0.13L)
Wymiary : 9.1 x 8.9cm
Waga: 262g
Bez filtra, pokrywa służy do zatrzymywania liści
Kolor: Galaxy Blue
Artysta: Free Clay
Wykonanie: W całości wykonany ręcznie
Łatwo nauczyć się korzystać z gaiwana
Gaiwan: małe naczynie do parzenia herbaty.
Teapot co po chińsku oznacza „miska z pokrywką”. Używany w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawiane gaiwan) jest na tyle mały, że można go chwycić w jedną rękę.
Zalety gaiwana
Do wielokrotnego parzenia liści herbaty.
Doskonały do wielokrotnych naparów, najczęściej do herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty („czerwone herbaty” w Chinach) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.
Kontroluj napar.
Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz podziwiać, jak uwalniają swój smak i lepiej ocenić, kiedy zatrzymać napar.
Używanie gaiwana
Umieszczanie liści herbaty w miseczce.
Ilość zależy od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.
Dodaj gorącą wodę
Jej temperatura różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki do wymieszania liści.
Odłóż pokrywkę na filiżankę
po zakończeniu parzenia (od 10 sekund do kilku minut). Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby powstrzymać ucieczkę liści.
Przytrzymaj Gaiwan.
Eksperymentuj, aby znaleźć metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca do przytrzymania rozszerzonej krawędzi miski. Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Raz lub dwa poparzysz sobie palce, zanim zrobisz to dobrze, to normalne!
Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.
Trzymaj gaiwan mocno, przechylając go w kierunku filiżanki lub dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, herbata będzie się delikatnie rozlewać. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć i smakować gorzko.
Kiedy będziesz gotowy, dodaj gorącej wody i ponownie zaparz liście.
Ręcznie wykonany czajniczek wyprodukowany we Francji
Elodie jest młodą i utalentowaną ceramiczką, która niedawno rozpoczęła pracę we wspólnym warsztacie w Marsylii. Po zdobyciu CAP w Ecole de Céramique de Provence, ukończyła szkolenie u renomowanych ceramików, takich jak Jérôme Roussel i Patrice Valfré.