Ten wspaniały Czajniczek rzemieślniczy jest wykonany w Japonii przy użyciu techniki mistrza Hokuryū. Tokoname, najstarsza z 6 japońskich „starych pieców”, jest instytucją, jeśli chodzi o rzemiosło. Ten czajniczek z czarnej gliny jest doskonałą ilustracją mistrzostwa delikatnej sztuki japońskiej ceramiki.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Terakota – ceramika – glina
Pochodzenie: Tokoname – Japonia
Ushirode Kyusu (uchwyt naprzeciwko wylewki)
Pojemność: 360ml (0,36L)
Kolor: czarny i różowy
Filtr: Gliniany, tego samego typu (kulka z otworem zintegrowana przed dzióbkiem)
Wykonanie:Ręczne
Artyści:Tatsuo Umehara, trzecie pokolenie garncarzy firmy Hokuryu Kiln, zachowuje tradycyjne metody wytwarzania czajniczków Master Hokuryū.
Dowiedz się więcej:
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje na kontakt z wodą i herbatą, ujawniając wszystkie jej aromaty.
Filtr przed dziobkiem: herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejszy ośrodek japońskiej produkcji ceramicznej.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest prawie wyczerpana, Tokoname nadal ma złoża.
Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.
Kyusu wypalany w redukcji (czarna glina).
Pielęgnacja czajniczka Tokoname
Wewnętrzna
Tylko czysta woda i miękka ściereczka. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie należy jej usuwać (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Wszechstronny czajniczek (nieporowata glina), ale nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany przez długi czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Patyna ta z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty.
Ostrzeżenie
Ceramika ceramicznanawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jego pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.