Unikalny proces liofilizacji dał początek tej pysznej Organicznej Japońskiej Herbacie Matcha niezwykle łatwej w przygotowaniu bez potrzeby użycia trzepaczki chasen. Tę herbatę matcha wystarczy rozcieńczyć w gorącej (80°C) lub hartowanej wodzie za pomocą łyżki lub wymieszać w kolbie lub termosie, po prostu wstrząsając. Wszystkie zalety organicznie uprawianej herbaty matcha z Uji, zachowane i pozbawione goryczy, są teraz łatwe do rozkoszowania się.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Pochodzenie: Uji – Japonia
Składnik: ekologicznie uprawiana zielona herbata
Ilość : 45g (15 kostek po 3g)
Porady dotyczące degustacji:
Woda zimna lub gorąca o temperaturze 80°C
Koro Koro Matcha można przygotować na kilka sposobów, wszystkie bardzo proste: bezpośrednio w dużej misce. w butelce lub termosie.
Ten format w dużych kostkach 3 g jest przeznaczony raczej do użytku z kilkoma gośćmi lub w dużych ilościach (butelka lub termos)
.Degustacja Koro Koro Matcha w misce
1 kostka do rozcieńczenia zwykłą łyżką w dużej misce 500 ml gorącej (80°C) lub zimnej wody.
Smakowanie Koro koro Matcha w termosie lub kolbie
Możesz cieszyć się przygodą delektowania się matchą w nomadycznym czajniczku! Umieść 1 kostkę w tykwie, termosie lub nawet zwykłej szklanej butelce (nie lubimy plastiku, ale to też działa) o pojemności około 500 ml. Zamknij butelkę. Wstrząsaj przez kilka sekund. Gotowe!
Dowiedz się więcej :
Herbata z Japonii – Uji
Z miejsca narodzin japońskiej zielonej herbaty, odległego miasta na południowo-wschodniej granicy miasta Kioto, producenci herbaty nauczą Cię o świeżej herbacie Uji i wszystkich jej odmianach.
Japońska matcha
Matcha pochodzi z tej samej rośliny, co wszystkie prawdziwe herbaty: Camellia sinensis. Około sześciu tygodni przed zbiorami pola herbaciane są przykrywane od góry, aby zmniejszyć ilość światła słonecznego, a tym samym fotosyntezę. Następnie liście herbaty produkują coraz większe ilości chlorofilu i aminokwasów, koncentrując określone cząsteczki (glutaminiany), które nadają matcha intensywny profil smakowy umami.
Najmłodsze i najbardziej zielone części rośliny są zrywane, gotowane na parze, starannie suszone, sortowane, usuwane i pozbawiane pestek. Liście, które przejdą przez ten rygorystyczny proces, są nazywane tencha, a następnie przechowywane w lodówce i mielone na bardzo drobny proszek zwany matcha. Od tego procesu mielenia matcha 抹 茶, dosłownie „zmielona herbata”, bierze swoją nazwę.
Liofilizowana matcha
Dzięki innowacyjnemu procesowi liofilizacji organicznej zielonej herbaty Uji, ta matcha ma postać kostek bardzo drobnego proszku zielonej herbaty, który zachował nienaruszone smaki i zalety wysokiej jakości japońskiej matchy.
Liofilizacja (kriodesykacja), połączenie zimna i próżni, umożliwia suszenie wcześniej zamrożonego produktu przez sublimację (lód jest eliminowany w postaci pary bez przechodzenia przez stan ciekły, więc bez uszkadzania materiału).
Drobność uzyskanego proszku matcha i jego wyjątkowo niska zawartość wilgoci oznaczają, że można go przechowywać przez kilka miesięcy, zachowując nienaruszone składniki aktywne zielonej herbaty o wielu korzystnych właściwościach, ale także rozpuszczając się bez potrzeby użycia trzepaczki do chasenów: praktyczna konsumpcja na wynos!
Herbaty i rośliny z Japonii:
Od czasu katastrofy nuklearnej w Fukushimie w dniu 11 marca 2011 r., herbaty i rośliny z Japonii są przedmiotem szczególnej uwagi gwarantując zdrowy, wolny od ryzyka produkt dla fanów tych wspaniałych herbat. Różne analizy przeprowadzone w ostatnich latach nie wykazały żadnych szczególnych problemów.
Po katastrofie Japonia podjęła szereg środków (tymczasowe wartości regulacyjne, monitorowanie produktów rolnych i środków spożywczych, dekontaminacja gruntów rolnych itp.) Ten plan monitorowania nadal obowiązuje, a wyniki analiz są regularnie aktualizowane: http://www.mhlw.go.jp/english/topics/2011eq/index_food_radioactive.html
>