Japońscy rzemieślnicy ceramiczni z Tokoname są zdecydowanie bardzo utalentowani. Na przykład ten Tenmoku Kyusu : Znany japoński garncarz Shoryu opanował do perfekcji tenmoku (天目), cętkowane czarne japońskie szkliwo znane jako „skóra zamszowa” lub „plamy benzyny” w zależności od jego odcienia. Tenmoku oznacza „gwiaździstą noc”, a nasze oczy zanurzają się w tym ręcznie wykonanym czajniku z kwiatami, nie mogąc się oderwać….
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay, unglazed interior, tenmoku glaze exterior
Origine : Tokoname – Japan
Type : Yokode Kyusu (side handle)
Content : 250ml (0.25L)
Kolor: Czarny z metalicznymi szarymi i czerwonymi refleksami
Filtr: gliniany, typ sasame (gliniany, przed dziobkiem)
Wykonanie: w całości ręcznie
Autor: Shoryu
Dowiedz się więcej:
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą, ujawniając wszystkie jej aromaty.
Filtr przed wylewką : herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki założonych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilku dekad nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze japońskie centrum produkcji ceramiki.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada jej złoża.
Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.
Czajniczek wypalany w piecu przez utlenianie (czerwona glina) lub redukcję (czarna glina). Połączenie tych dwóch technik pozwala na szeroką gamę kolorów, takich jak ten czerwono-czarny model.
Czajniczek Shoryu
Shoryu, którego prawdziwe imię to Umehara Shoji 昭龍, jest uczniem mistrza Hokuryu. Ma ponad 70 lat i jest bardzo znanym garncarzem z Tokoname. Jego czajniki zaskakują lekkością i doskonałością linii. Filozofia Shoryu polega na tym, że woli znać swoją pracę w użyciu, niż rezerwować ją dla elity. Dlatego jego dzieła cieszą się doskonałym stosunkiem jakości do ceny.
Tenmoku (天目)
Pochodzenie Tenmoku jest rodowe. Pochodzi z Fujian w Chinach i sięga czasów dynastii Song (960-1279).
Chociaż świetlisty, miedziany efekt jest unikalny dla Tenmoku, możliwe są różne wariacje koloru i kształtu, jest to bardzo trudna sztuka do opanowania.
Czyszczenie
Zewnętrzne
Tylko czystą wodą i miękką szmatką. W przypadku poplamienia przetrzeć miękką szmatką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płukać czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej szmatce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką szmatką.
Nieszkliwiony wielofunkcyjny czajniczek (nieporowata glina): zalecany przez dłuższy czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Patyna ta z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty.
Ostrzeżenie
ceramika, nawet najlepszej jakości, jest wrażliwa na szok termiczny (ryzyko pęknięcia):
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.