Gaiwan Porcelanowy imbryk 180ml

174.00

Daj się ukołysać falom zdobiącym filiżankę z chińskiej porcelany Gaiwan, której pokrywka służy do filtrowania liści,

Gaiwan Porcelanowy imbryk 180ml
Gaiwan Porcelanowy imbryk 180ml
Gaiwan Porcelanowy imbryk 180ml
Gaiwan Porcelanowy imbryk 180ml
Gaiwan Porcelanowy imbryk 180ml

Pozwól się ukołysać falom zdobiącym ten Porcelanowy Czajniczek zwany Gaiwan. Gaiwan lub zhong to mały chiński czajniczek z pokrywką używany do filtrowania liści, używany codziennie przez wielu miłośników herbaty ze względu na jego wszechstronność i prostotę. Porcelana bez pamięci i biały kolor pozwalają na wszelkiego rodzaju odkrycia podczas podziwiania koloru naparu.

Materiał: terakota – ceramika – porcelana

Pochodzenie: Chiny

Zawartość: ok. 180ml (0,18L)

Wymiary: 9.3 x 9cm

Kolor: biały 3 wzory fal

Bez filtra (pokrywka służy jako filtr)

Wykonanie: Ręcznie malowane

Dostawa 3 do 4 tygodni

Nauka używania gaiwan

Naucz się więcej

Gaiwan: małe naczynie do parzenia herbaty.

Teapot co po chińsku oznacza „miska z pokrywką”. Używany w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawiane gaiwan) jest na tyle mały, że można go chwycić jedną ręką.

Zalety gaiwana

Do wielokrotnego parzenia liści herbaty.

Doskonały do wielokrotnych naparów, najczęściej do herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty („czerwone herbaty” w Chinach) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.

Kontroluj napar.

Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz podziwiać, jak uwalniają swój smak i lepiej ocenić, kiedy zatrzymać napar.

Używanie gaiwana

Umieszczanie liści herbaty w miseczce.

Ilość zależy od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.

Dodaj gorącą wodę

Jej temperatura różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki do wymieszania liści.

Odłóż pokrywkę na filiżankę

po zakończeniu parzenia (od 10 sekund do kilku minut). Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby zapobiec wydostawaniu się liści.

Przytrzymaj Gaiwan.

Doświadcz, aby znaleźć metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca do przytrzymania rozszerzonej krawędzi miski. Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Raz lub dwa poparzysz sobie palce, zanim zrobisz to dobrze, to normalne!

Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.

Trzymaj gaiwan mocno, przechylając go w kierunku filiżanki lub dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, herbata będzie się delikatnie rozlewać. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć i smakować gorzko.

Kiedy będziesz gotowy, dodaj gorącej wody i ponownie zaparz liście.

.
Gaiwan Porcelanowy imbryk 180ml
Gaiwan Porcelanowy imbryk 180ml

174.00

174.00