Zielona herbata jest tradycyjnie spożywana w Japonii w kyusu, japońskim czajniczku. Istnieje kilka rodzajów, a oto bardzo tradycyjny Siboridashi Tokoname, czajniczek bez uchwytu i filtra, którego pokrywka służy do przechowywania liści herbaty, wykonany z bogatej w żelazo gliny z Tokoname, najsłynniejszego japońskiego centrum ceramicznego. Dostępny w 2 kolorach, czerwonym lub czarnym, w zależności od metody wypalania (utlenianie lub redukcja).
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Earthenware – ceramika – glina
Typ : Shiboridashi
Pochodzenie : Tokoname Yaki – Japonia
Pojemność : 60ml (0,06L)
Kolor : Czerwony lub Czarny
Bez filtra, to pokrywka służy jako filtr
Wykonanie : Całkowicie ręcznie
Warsztat produkcyjny: Isobe
Dowiedz się więcej o funkcjach produktu:
Shiboridashi
Jest to małe naczynie do zaparzania którego pokrywka służy do blokowania liści podczas nalewania. Duży otwór pozwala liściom herbaty w pełni się rozwinąć.
Użycie shiboridashi będzie odpowiednie delikatne herbaty takie jak zielona herbata, wczesna zielona herbata, biała herbata, żółta herbata. Idealnie nadaje się do cennych herbat długolistnych, takich jak temomicha (ręcznie zwijana japońska zielona herbata) lub gyokuro, delikatna japońska zielona herbata umber. Nazywana „Precious Dew” lub „Dew Pearl”, herbata umber jest produkowana, gdy 3 tygodnie przed zbiorem krzewy herbaciane są pozbawione światła, aby zachęcić do rozwoju smaku umami.
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki założonych w Japonii (bogata w glinę gleba wulkaniczna) w ciągu ostatnich kilku dekad nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejszy ośrodek produkcji ceramiki.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada jej złoża.
Czajniki wykonane z gliny Shudei mają charakterystyczny polerowany wygląd, bez glazurowania, ze względu na polerowanie Kyusu za pomocą metalowej szpatułki lub kawałka tkaniny przed wypaleniem. Producenci wolą, aby naturalna glina mówiła sama za siebie, bez glazurowania lub lakierowania czajników.
Tokoname Kyusu jest następnie wypalany przez utlenianie (czerwona glina) lub redukcję (czarna glina)
Czyszczenie
Zewnętrzne
Tylko czystą wodą i miękką szmatką. W przypadku plam, przetrzeć ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płukać wyłącznie czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Czajniczek uniwersalny (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany w dłuższej perspektywie do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Patyna ta z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty.
Ostrzeżenie
Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.