Gaiwan Vintage kamionkowy czajniczek do herbaty 120 ml

307.00

Zabytkowy kamionkowy gaiwan do delektowania się wszystkimi herbatami. Picie herbaty w gaiwanie jest jak dotykanie rodowej sztuki degustacji herbaty.

Gaiwan Vintage kamionkowy czajniczek do herbaty 120 ml
Gaiwan Vintage kamionkowy czajniczek do herbaty 120 ml
Gaiwan Vintage kamionkowy czajniczek do herbaty 120 ml
Gaiwan Vintage kamionkowy czajniczek do herbaty 120 ml
Gaiwan Vintage kamionkowy czajniczek do herbaty 120 ml

Wspaniały Gaiwan Vintage, aby cieszyć się wszystkimi herbatami w chiński sposób. Picie herbaty w gaiwanie to dotykanie rodowej sztuki degustacji herbaty, delektowanie się każdą kroplą napoju. Materiał bez pamięci, możesz odkrywać różne herbaty z małym kamionkowym czajniczkiem dostępnym w 3 kolorach wypalanych w bardzo wysokich temperaturach w piecu Kiln.

Materiał : kamionka – ceramika – kamionka szkliwiona

Pochodzenie : Dehua – Chiny

Zawartość : około 120ml (0.12L)

Kolor: zielony, fioletowy lub czerwony – biało-szare szkliwo wewnątrz 

Bez filtra, pokrywka służy jako filtr

Wykonanie: ręcznie. Ze względu na tradycyjny proces produkcji i wypalania, każdy egzemplarz jest wyjątkowy. Mogą wystąpić różnice w kolorze w porównaniu do zdjęć

Dostawa od 3 do 4 tygodni 

Używanie gaiwana

Informacje o produkcie:

Nowy czajniczek : Pomimo tego, że wygląda jak zabytkowy czajniczek, ten zabytkowy gaiwan jest w rzeczywistości nowym czajniczkiem.

Co to jest gaiwan?

Gaiwan to małe naczynie do parzenia herbaty.

To chińskie słowo odnosi się do „miski z pokrywką” i zastępuje mały czajniczek lub filiżankę. Gaiwany są używane w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawiane jako gaïwan) składa się z trzech części: miski, pokrywki i spodka lub filiżanki. Zwykle jest na tyle mały, że wszystkie trzy części można chwycić jedną ręką.

Zalety gaiwana

Gaiwan pozwala pijącemu herbatę na wielokrotne zaparzanie liści.

Jest idealny do wielokrotnego parzenia, najczęściej praktykowanego w przypadku herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Tak zwane herbaty czarne (znane w Chinach jako herbaty czerwone) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.

Gaiwan zapewnia również bardzo dobrą kontrolę nad naparem.

Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz obserwować, jak rozwijają się i uwalniają cały swój smak oraz lepiej ocenić, kiedy nadszedł czas, aby zatrzymać napar. Gaiwan sprawia, że czujesz się, jakbyś prowadził doświadczenie picia herbaty, a nie był tylko widzem.

Jak korzystać z gaiwana

Wszystkie wskazówki dotyczące korzystania z gaiwana na zdjęciach można znaleźć w naszym wpisie na blogu. W skrócie:

Umieść liście herbaty w miseczce.

Ilość różni się w zależności od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistego gustu. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas. Radzimy przeprowadzić własne eksperymenty degustacyjne i robić notatki.

Dodaj gorącą wodę do miski

Temperatura wody powinna się różnić w zależności od rodzaju używanej herbaty. Użyj pokrywki gaiwana, aby zamieszać liście i obserwuj, jak tańczą i pęcznieją w zachwycie.

Zamknij pokrywkę.

Po zakończeniu naparu (od 10 sekund do kilku minut), umieść pokrywkę z powrotem na filiżance. Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby zapobiec wydostawaniu się liści.

Utrzymywanie gaiwana.

Istnieje kilka sposobów trzymania gaiwana. Poeksperymentuj i znajdź metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca, aby przytrzymać krawędź miski (trzymaj tylko górę, aby uniknąć poparzenia palców). Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Możesz użyć obu rąk i podnieść gaiwan za spodek. Raz lub dwa razy poparzysz sobie palce, ale to normalne!

Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.

Chwyć mocno gaiwan, przechyl go w kierunku filiżanki lub w kierunku dzbanka, jeśli chcesz podać herbatę kilku osobom. Rób to pewnie, a herbata będzie nalewać się gładko. Wymaga to trochę praktyki. Nie ćwicz przed komputerem lub widzem za pierwszymi kilkoma razami. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz herbatę w gaiwanie, będzie ona nadal parzyć i będzie miała gorzki smak.

Pij herbatę z radością, wiedząc, że ci się udało.

Kiedy będziesz gotowy, dodaj gorącą wodę do gaiwana i ponownie zaparz liście.

.
Gaiwan Vintage kamionkowy czajniczek do herbaty 120 ml
Gaiwan Vintage kamionkowy czajniczek do herbaty 120 ml

307.00

307.00