Aby napić się herbaty w Gong-Fu Cha, możesz wybrać ten mały terakotowy czajniczek o niskiej formie. Wykonany z lekko porowatej gliny Yixing, należy poświęcić go tylko jednemu rodzajowi herbaty. Doskonale wpisuje się w filozofię degustacji chińskiej herbaty, delektowania się każdą kroplą drogocennego napoju, przedkładania jakości nad ilość.
Materiał : Earthenware – glinka
Pochodzenie : Yixing (Chiny)
Zawartość: około 160ml
Wymiary: patrz zdjęcia
Kolor: brązowo-czarny lub brązowo-czerwony
Filtr: Gliniany, z otworami, zintegrowany z czajniczkiem przed dzióbkiem
Wykonanie: ręcznie
Warsztat produkcyjny: Wuwang
Dostawa 3 do 4 tygodni
Dowiedz się więcej :
Czajniczek Yixing
Uważany przez niektórych miłośników herbaty za królową czajniczków, gliniany czajniczek Yixing to tzw. czajniczek z pamięcią. Glina, z której jest wykonany, jest lekko porowata, więc garbniki w zaparzonej herbacie będą stopniowo gromadzić się w glinie podczas naparów i stopniowo wzbogacać smak herbaty poprzez jej przywrócenie. Dlatego też czajniczek Yixing należy zarezerwować tylko dla jednego rodzaju herbaty (na przykład rodziny Oolongów), a nawet, według purystów, tylko dla jednej herbaty.
Przed pierwszym użyciem należy „ochrzcić” czajniczek wybraną herbatą. Proces ten nazywany jest „zalewaniem czajniczka”, dowiedz się jak.
Czajniki Yixing są wykonywane ręcznie, a nie toczone na kole garncarskim. Twarda glina jest młotkowana ciężkim drewnianym młotkiem, aby uformować płytę, a następnie korpus czajników jest wykonywany przy użyciu trzech podstawowych technik: prasowania, składania lub formowania płytowego. Specjalistyczne narzędzia wykonane z drewna, bambusa, metalu i rogu, stworzone na przestrzeni wieków, są używane podczas procesu produkcji czajników Yixing.
Handmade teapot
Każdy egzemplarz jest unikalny i może nieznacznie różnić się od przedstawionego na zdjęciach
Uwaga
The ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.