Aby odkryć smak herbaty w najczystszej chińskiej tradycji, oto wielobarwna odmiana Gaiwan z kolorowej porcelany. Jest to mała filiżanka z pokrywką i spodkiem, która przy odrobinie wprawy może być używana jak czajniczek. Model wysokiej jakości za niewielką cenę.
Materiał : terakota – ceramika – porcelana
Styl : Chiński, typ gaiwan (czajniczek kubek do degustacji z gong fu cha)
Pochodzenie : Chiny
Zawartość : około 140ml (0.14L)
Wymiary: patrz zdjęcie
Kolor : Jasny lub ciemnoniebieski, Czerwony, Różowy, Żółty lub Zielony
Bez filtra, pokrywa działa jako filtr
Dostawa 3 do 4 tygodni
Używanie Gaiwana
Dowiedz się więcej
Gaiwan: mały pojemnik do parzenia herbaty.
Teapot co po chińsku oznacza „miska z pokrywką”. Używany w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawia się gaïwan) jest na tyle mały, że można go chwycić w jedną rękę.
Zalety gaiwana
Gaiwan pozwala na wielokrotne zaparzanie liści herbaty.
Doskonały do wielokrotnych naparów, najczęściej do herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty („czerwone herbaty” w Chinach) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.
Gaiwan pozwala kontrolować napar.
Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz podziwiać, jak uwalniają swój smak i lepiej ocenić, kiedy zatrzymać napar.
Użyj swojego gaiwana
Umieść liście herbaty w misce.
Ilość różni się w zależności od mocy herbaty, wielkości gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.
Dodaj gorącą wodę
Jej temperatura różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki do wymieszania liści.
Odłóż pokrywkę na filiżankę
po zakończeniu naparu (od 10 sekund do kilku minut).Ten model jest łatwy w użyciu, ponieważ w pokrywce znajdują się otwory.
Przytrzymaj Gaiwan.
Eksperymentuj, aby znaleźć metodę, która jest dla Ciebie najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca, aby przytrzymać rozszerzoną krawędź miski. Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Raz lub dwa poparzysz sobie palce, zanim zrobisz to dobrze, to normalne!
Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.
Trzymaj gaiwan mocno, przechylając go w kierunku filiżanki lub dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, herbata będzie się delikatnie rozlewać. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć i smakować gorzko.