Jak powiedział Leonardo da Vinci, „prostota jest ostatecznym wyrafinowaniem”. Ten chiński terakotowy czajniczek z Yixing udowadnia, że miał rację. Ręcznie formowany ze słynnej chińskiej gliny, pod swoją pozorną prostotą jest doskonałym narzędziem do przygotowania herbaty Gong-Fu Cha.
Materiał: terakota – glina glina
Pochodzenie: Yixing (Chiny)
Zawartość: 180ml (0,18L)
Wymiary: 13,5 x 6,5cm
Kolor: Zielony (Luni)
Filtr: Gliniany, perforowany typu kulkowego, wbudowany w czajniczek przed dzióbkiem
Wykonany: ręcznie
Dostawa 2 do 4 tygodni
Dowiedz się więcej :
Czajniczek Yixing
Uważany przez niektórych miłośników herbaty za królową czajniczków, gliniany czajniczek Yixing to tzw. czajniczek z pamięcią. Glina, z której jest wykonany, jest lekko porowata, więc garbniki w zaparzonej herbacie będą stopniowo gromadzić się w glinie podczas naparów i stopniowo wzbogacać smak herbaty poprzez jej przywrócenie. Dlatego też czajniczek Yixing należy zarezerwować tylko dla jednego rodzaju herbaty (na przykład rodziny Oolongów), a nawet, według purystów, tylko dla jednej herbaty.
Przed pierwszym użyciem należy „ochrzcić” czajniczek wybraną herbatą. Proces ten nazywany jest „zalewaniem czajniczka”, dowiedz się jak.
Czajniki Yixing są wytwarzane ręcznie, a nie toczone na kole garncarskim. Twarda glina jest młotkowana ciężkim drewnianym młotkiem, aby uformować płytę, a następnie korpus czajników jest wykonywany przy użyciu trzech podstawowych technik: prasowania, składania lub formowania płytowego. Specjalistyczne narzędzia wykonane z drewna, bambusa, metalu i rogu, stworzone na przestrzeni wieków, są używane podczas procesu produkcji czajników Yixing.
Handmade teapot
Ponieważ każdy model jest wyjątkowy, można zaobserwować niewielkie różnice, szczególnie w grawerunkach, w porównaniu ze zdjęciami. Należy również pamiętać, że odwzorowanie kolorów zależy od rodzaju używanego ekranu.
Ostrzeżenie
Szkło ceramicznenawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jego pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.