Ten mały chiński czajniczek to gaiwan, który został pokryty wspaniałą emalią tenmoku, aby stać się Enamelled Teapot piękna. Jest dostępny w kilku jasnych i unikalnych kolorach do picia herbaty, Gong Fu Cha lub nie, ale zawsze w dobrym nastroju!
Materiał: terakota – ceramika – porcelana
Pochodzenie: Chiny
Zawartość: 160 ml (0,16 l)
Wymiary: 9,5 x 8.5cm
Kolor: Czerwony, Zielony, Niebieski, Żółty, Czarny, Metaliczny Czerwony lub Metaliczny Żółty
Bez filtra, liście herbaty są filtrowane przez pokrywkę
Dostawa od 2 do 4 tygodni
Każdy egzemplarz jest unikalny, ze względu na zastosowanie emalii tenmoku, która reaguje inaczej na każdy wypał. Dlatego można zaobserwować niewielkie różnice w stosunku do zdjęć.
Nauka używania gaiwana
Dowiedz się więcej:
Co to jest gaiwan?
Gaiwan to małe narzędzie do przygotowywania herbaty.
Jest często nazywany „kubkiem z pokrywką” (=”miska z pokrywką” w języku chińskim) i zastępuje mały czajniczek. Gaiwany są używane w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawia się gaïwan) lub zhong (w regionie Kantonu) składa się z trzech części: miski, pokrywki i spodka lub filiżanki. Zwykle jest na tyle mały, że wszystkie trzy części można chwycić jedną ręką.
Zalety gaiwana
Gaiwan pozwala pijącemu herbatę na wielokrotne zaparzanie liści.
Jest to idealne narzędzie do wielokrotnego parzenia, najczęściej praktykowane w przypadku herbat oolong, zielonych, białych i puer (czarne herbaty rzadziej zachowują swój smak przy kolejnych parzeniach).
Gaiwan daje większą kontrolę nad naparem.
Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, można obserwować, jak skręcają się i rozwijają, uwalniając cały swój smak. Gaiwan sprawia, że czujesz się, jakbyś prowadził herbatę, a nie był tylko widzem.
Jak korzystać z gaiwana
Wszystkie wskazówki dotyczące korzystania z gaiwana można znaleźć na zdjęciach w naszym wpisie na blogu, ale oto podsumowanie:
Umieść liście herbaty w misce.
Ilość różni się w zależności od gęstości herbaty, wielkości gaiwana i preferencji pijącego. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas. Radzimy przeprowadzić własne eksperymenty degustacyjne i robić notatki.
Dodaj gorącą wodę do miski
Temperatura różni się w zależności od rodzaju używanej herbaty. Użyj pokrywki gaiwana do mieszania liści i obserwuj, jak wirują i pęcznieją w fascynacji.
Zamknij pokrywkę.
Po zakończeniu naparu, który trwa od 10 sekund do kilku minut w zależności od herbaty, umieść pokrywkę z powrotem na misce i przechyl ją tak, aby była lekko przekrzywiona. Otwór powinien być wystarczająco duży, aby woda mogła wypłynąć, ale nie za duży, aby zapobiec wydostawaniu się liści.
Utrzymywanie gaiwana.
Gaiwan można trzymać na kilka sposobów. Poeksperymentuj i znajdź metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca, aby przytrzymać krawędź miski (trzymaj tylko górę, aby uniknąć poparzenia palców, chociaż częścią nauki jest oparzenie się przynajmniej raz). Następnie użyj palca wskazującego lub kostki palca wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Możesz użyć obu rąk i podnieść gaiwan za spodek.
Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.
Chwyć mocno gaiwan, przechyl go w kierunku filiżanki lub w kierunku dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, a herbata będzie się delikatnie rozlewać. Wymaga to trochę praktyki i koncentracji (unikaj ćwiczenia pierwszych kilku razy przed filmem lub kotem). Delikatnie potrząśnij gaiwanem, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz herbatę w gaiwanie, będzie ona nadal parzyć się i smakować gorzko.