Żuraw jest świętym zwierzęciem w Chinach, przynoszącym szczęście i dobrobyt. Ten wspaniały ceramiczny dzbanek Gaiwan jest nim ozdobiony, delikatnie ręcznie malowany. W locie lub w bezruchu, wybór należy do Ciebie!
Materiał : Ceramika – Porcelana ; Miedziana stopka w zależności od modelu
Pochodzenie : Chiny
Pojemność : 160ml lub 180ml w zależności od modelu
Kolor : Zielony
Bez filtra, pokrywka służy jako filtr
Wypalanie w piecu opalanym drewnem: Każdy egzemplarz jest unikalny, ślady pozostawione przez płomienie zmieniają się przy każdym wypalaniu. Dlatego można zaobserwować różnice w porównaniu ze zdjęciami.
Dostawa 2-4 tygodnie
Poznaj jak używać gaiwan
Dowiedz się więcej o produkcie:
Co to jest gaiwan?
Gaiwan to małe naczynie do parzenia herbaty.
Często nazywany jest „kubkiem z przykrywką” i zastępuje mały czajniczek. Gaiwany są używane w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawia się gaïwan) składa się z trzech części: miski, pokrywki i spodka lub filiżanki ze spodkiem. Zwykle jest na tyle mały, że wszystkie trzy części można chwycić jedną ręką.
Zalety gaiwana
Gaiwan pozwala pijącemu herbatę na wielokrotne zaparzanie liści.
Idealnie nadaje się do wielokrotnych naparów, najczęściej praktykowanych w przypadku herbat oolong, zielonych, białych i puer (czarne herbaty rzadziej zachowują swój smak przy kolejnych naparach).
Gaiwan pozwala również lepiej kontrolować napar.
Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz obserwować, jak skręcają się i rozwijają, uwalniając cały swój smak. Gaiwan sprawia, że czujesz się, jakbyś prowadził doświadczenie picia herbaty, a nie tylko brał udział w wycieczce.
Jak korzystać z gaiwana
Wszystkie wskazówki dotyczące korzystania z gaiwana w formie zdjęć znajdziesz w naszym blog post, ale oto podsumowanie:
Wrzuć liście herbaty do miski.
Ilość różni się w zależności od gęstości herbaty, wielkości gaiwana i preferencji pijącego. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas. Radzimy przeprowadzić własne eksperymenty degustacyjne i robić notatki.
Dodaj gorącą wodę do miski
Temperatura różni się w zależności od rodzaju używanej herbaty. Użyj pokrywki gaiwana do mieszania liści i obserwuj, jak wirują i pęcznieją w fascynacji.
Zamknij pokrywkę.
Po zakończeniu parzenia (może to potrwać od 10 sekund do kilku minut), umieść pokrywkę z powrotem na misce. Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby zapobiec wydostawaniu się liści.
Utrzymywanie gaiwana.
Istnieje kilka sposobów trzymania gaiwana. Poeksperymentuj i znajdź metodę, która wydaje ci się naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca, aby przytrzymać krawędź miski (trzymaj tylko górę, aby uniknąć poparzenia palców). Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Możesz użyć obu rąk i podnieść gaiwan za spodek.
Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.
Trzymaj gaiwan mocno, przechylając go w kierunku filiżanki lub w kierunku dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, a herbata będzie nalewać się gładko. Wymaga to trochę praktyki. Nie ćwicz przed komputerem lub ze zwierzęciem. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz herbatę w gaiwanie, będzie ona nadal parzyć i będzie miała gorzki smak.