Liofilizowane organiczne pałeczki Matcha Yuzu

78.00

Ta organiczna Matcha Yuzu w paluszkach, będąca połączeniem wysokiej jakości japońskiej matchy z Uji i cytryny yuzu w proszku, może być przygotowana w zaledwie kilka sekund bez konieczności użycia trzepaczki.

Liofilizowane organiczne pałeczki Matcha Yuzu
Liofilizowane organiczne pałeczki Matcha Yuzu
Liofilizowane organiczne pałeczki Matcha Yuzu
Liofilizowane organiczne pałeczki Matcha Yuzu
Liofilizowane organiczne pałeczki Matcha Yuzu

Nasza Matcha Yuzu Organic to połączenie wysokiej jakości japońskiej herbaty matcha uprawianej w Uji i sproszkowanej cytryny yuzu.Ta herbata matcha, którą można przygotować w ciągu kilku sekund bez użycia trzepaczki, jest wynikiem innowacyjnego procesu liofilizacji, w wyniku którego powstaje bardzo drobny proszek, który można przechowywać przez kilka miesięcy dzięki bardzo niskiej zawartości wilgoci resztkowej, zachowując wszystkie zalety i pozbawiony goryczy smak wysokiej jakości matchy Uji. Te niezwykle praktyczne patyczki będą towarzyszyć Ci wszędzie, a wspaniała metalowa puszka na herbatę z podwójnym wieczkiem posłuży do zachowania aromatu sypanych herbat przez długi czas.

Pochodzenie: Uji – Japonia

Składniki: Organiczna zielona herbata, dekstryna, organiczna cytryna yuzu w proszku 

Ilość : 10 saszetek po 1,5g tj. 15g

Zalecenia smakowe:

Woda zimna lub gorąca o temperaturze 80°C

Tę liofilizowaną Matchę można przygotować na kilka sposobów, wszystkie bardzo proste: w kubku, butelce lub termosie.

Smakowanie Matcha Organic Yuzu w filiżance

1 saszetkę rozcieńczyć zwykłą łyżeczką w filiżance od 100 do 300 ml gorącej (80°C) lub zimnej wody w zależności od upodobań.

Smakowanie Matcha w termosie lub kolbie

Przeżyjesz przygodę, delektując się matchą w czajniczku nomadów!Wlej zawartość patyczka do tykwy, termosu lub zwykłej szklanej butelki  (nie lubimy plastiku, ale też się sprawdzi). Zamknij butelkę. Wstrząsaj przez kilka sekund. Gotowe!

Dowiedz się więcej :

Herbata z Japonii – Uji

Z miejsca narodzin japońskiej zielonej herbaty, odległego miasta na południowo-wschodniej granicy miasta Kioto, producenci herbaty nauczą Cię o świeżej herbacie Uji i wszystkich jej odmianach.

Japońska matcha

Matcha pochodzi z tej samej rośliny, co wszystkie prawdziwe herbaty: Camellia sinensis. Około sześciu tygodni przed zbiorami pola herbaciane są przykrywane od góry, aby zmniejszyć ilość światła słonecznego, a tym samym fotosyntezę. Następnie liście herbaty produkują coraz większe ilości chlorofilu i aminokwasów, koncentrując określone cząsteczki (glutaminiany), które nadają matcha intensywny profil smakowy umami.

Najmłodsze i najbardziej zielone części rośliny są zrywane, gotowane na parze, starannie suszone, sortowane, usuwane i pozbawiane pestek. Liście, które przejdą przez ten rygorystyczny proces, są nazywane tencha, a następnie przechowywane w lodówce i mielone na bardzo drobny proszek zwany matcha. Od tego procesu mielenia matcha 抹 茶, dosłownie „zmielona herbata”, bierze swoją nazwę.

Liofilizowana matcha

Dzięki innowacyjnemu procesowi liofilizacji organicznej zielonej herbaty Uji, ta matcha ma postać bardzo drobnego proszku z zielonej herbaty, który zachował nienaruszone smaki i zalety wysokiej jakości japońskiej matchy.

Liofilizacja (kriodesykacja), połączenie zimna i próżni, pozwala na wysuszenie wcześniej zamrożonego produktu poprzez sublimację (lód jest eliminowany w postaci pary bez przechodzenia przez stan ciekły, więc bez uszkadzania materiału).

Drobność uzyskanego proszku matcha i jego wyjątkowo niska zawartość wilgoci oznaczają, że można go przechowywać przez kilka miesięcy, zachowując nienaruszone składniki aktywne zielonej herbaty o wielu korzystnych właściwościach, ale także rozpuszczając się bez potrzeby użycia trzepaczki do chasenów: praktyczne spożycie w podróży!

Herbaty i rośliny z Japonii:

Od czasu katastrofy nuklearnej w Fukushimie w dniu 11 marca 2011 r., herbaty i rośliny z Japonii są przedmiotem szczególnej uwagi gwarantując zdrowy, wolny od ryzyka produkt dla fanów tych wspaniałych herbat. Różne analizy przeprowadzone w ostatnich latach nie wykazały żadnych szczególnych problemów.

Po katastrofie Japonia podjęła szereg środków (tymczasowe wartości regulacyjne, monitorowanie produktów rolnych i środków spożywczych, dekontaminacja gruntów rolnych itp.) Ten plan monitorowania nadal obowiązuje, a wyniki analiz są regularnie aktualizowane: http://www.mhlw.go.jp/english/topics/2011eq/index_food_radioactive.html 

>
Liofilizowane organiczne pałeczki Matcha Yuzu
Liofilizowane organiczne pałeczki Matcha Yuzu

78.00

78.00