Aby cieszyć się wszystkimi zaletami i zachowanym smakiem najwyższej jakości organicznej japońskiej herbaty matcha z Uji, gdziekolwiek jesteś, wybierz tę Matcha w organicznych pałeczkach 抹茶. Zawartość saszetki można rozcieńczyć w filiżance, termosie lub czajniczku za pomocą zwykłej łyżki lub kilku obrotów nadgarstka, bez konieczności używania trzepaczki. Innowacyjny proces liofilizacji oznacza, że możesz przechowywać tę pyszną, pozbawioną goryczy matcha przez kilka miesięcy, a jej kształt sztyftu oznacza, że możesz ją wsunąć do torebki, torebki, a nawet kieszeni! Wisienką na torcie jest oczywiście możliwość ponownego użycia wspaniałej metalowej puszki z podwójnym wieczkiem, aby zachować smak wszystkich rodzajów herbaty.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Pochodzenie: Uji – Japonia
Składnik: ekologicznie uprawiana zielona herbata
Ilość : 10 saszetek po 1,5g tj. 15g
Zalecenia smakowe:
Woda zimna lub gorąca o temperaturze 80°C
Tę liofilizowaną Matchę można przygotować na kilka sposobów, wszystkie bardzo proste: w kubku, butelce lub termosie.
Smakowanie organicznej Matcha Stick w filiżance
1 saszetka do rozcieńczenia zwykłą łyżeczką w filiżance od 100 do 300 ml gorącej (80°C) lub zimnej wody w zależności od upodobań.
Smakowanie Matcha Stick w termosie lub kolbie
Możesz cieszyć się przygodą delektowania się matchą w nomadycznym czajniczku!Wsyp zawartość patyczka do tykwa, termos lub zwykła szklana butelka (nie lubimy plastiku, ale też się sprawdza). Zamknij butelkę. Wstrząsaj przez kilka sekund. Gotowe!
Znajdź więcej :
Herbata z Japonii – Uji
Z miejsca narodzin japońskiej zielonej herbaty, odległego miasteczka na południowo-wschodniej granicy miasta Kioto, plantatorzy herbaty nauczą Cię o świeżej herbacie Uji i wszystkich jej odmianach.
Japońska matcha
Matcha pochodzi z tej samej rośliny, co wszystkie prawdziwe herbaty: Camellia sinensis. Około sześciu tygodni przed zbiorami pola herbaciane są przykrywane od góry, aby zmniejszyć ilość światła słonecznego, a tym samym fotosyntezę. Następnie liście herbaty produkują coraz większe ilości chlorofilu i aminokwasów, koncentrując określone cząsteczki (glutaminiany), które nadają matcha intensywny profil smakowy umami.
Najmłodsze i najbardziej zielone części rośliny są zrywane, gotowane na parze, starannie suszone, sortowane, usuwane i pozbawiane pestek. Liście, które przejdą przez ten rygorystyczny proces, są nazywane tencha, a następnie przechowywane w lodówce i mielone na bardzo drobny proszek zwany matcha. Od tego procesu mielenia matcha 抹 茶, dosłownie „zmielona herbata”, bierze swoją nazwę.
Liofilizowana matcha
Dzięki innowacyjnemu procesowi liofilizacji organicznej zielonej herbaty Uji, ta matcha występuje w postaci niezwykle drobnego proszku zielonej herbaty w postaci pałeczek, zachowując nienaruszone smaki i zalety wysokiej jakości japońskiej matchy.
Liofilizacja (kriodesykacja), połączenie zimna i próżni, umożliwia wysuszenie wcześniej zamrożonego produktu poprzez sublimację (lód jest usuwany w postaci pary bez przechodzenia przez stan ciekły, więc bez uszkadzania materiału).
Drobność uzyskanego proszku matcha i jego wyjątkowo niska zawartość wilgoci oznaczają, że można go przechowywać przez kilka miesięcy, zachowując nienaruszone aktywne składniki zielonej herbaty o wielu korzystnych właściwościach, ale także szybko rozpuszczając się bez potrzeby chasen trzepaczka: praktyczna konsumpcja w ruchu!
Herbaty i rośliny z Japonii:
Od czasu katastrofy nuklearnej w Fukushimie w dniu 11 marca 2011 r., herbaty i rośliny z Japonii są przedmiotem szczególnej uwagi gwarantując zdrowy i wolny od ryzyka produkt dla miłośników tych wspaniałych herbat. Różne analizy przeprowadzone w ostatnich latach nie wykazały żadnych szczególnych problemów.
Po katastrofie Japonia podjęła szereg środków (tymczasowe wartości regulacyjne, monitorowanie produktów rolnych i środków spożywczych, dekontaminacja gruntów rolnych itp.) Ten plan monitorowania nadal obowiązuje, a wyniki analiz są regularnie aktualizowane: http://www.mhlw.go.jp/english/topics/2011eq/index_food_radioactive.html
>