Ten Lefty Kyusu to japoński czajniczek wykonany z gliny Tokoname. Jego boczny uchwyt znajduje się po lewej stronie, więc będzie niezwykle poręczny dla leworęcznego pijącego herbatę!
Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał: Wypalana glina – ceramika – glina
Pochodzenie: Tokoname Yaki- Japonia
Typ : Yokode Kyusu (uchwyt boczny)
Pojemność : 360ml (0,36L)
Kolor : Czerwony
Filtr : Stal nierdzewna, typ Ita ami (bardzo drobne sitko umieszczone przed wylewką)
Wykonanie : Ręcznie
Znajdź więcej
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje na wodę i herbatę ujawniając wszystkie jej aromaty.
Filtr przed dzióbkiem : herbata unosi się, parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejszy ośrodek produkcji ceramiki.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada jej złoża.
Czajniki wykonane z gliny Shudei mają charakterystyczny polerowany wygląd, bez glazurowania, dzięki polerowaniu Kyusu za pomocą metalowej szpatułki lub kawałka tkaniny przed fazą wypalania. Producenci wolą pozwolić naturalnej glinie mówić samej za siebie, bez glazurowania lub lakierowania czajników.
Ten Kyusu Tokoname jest następnie wypalany w oksydacji (czerwona glina, między 1100 a 1200°C)
Czyszczenie
Zewnętrzne
Tylko czystą wodą i miękką szmatką. W przypadku zabrudzeń przecierać ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płukać wyłącznie czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Czajniczek uniwersalny (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany przez dłuższy czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Z czasem poprawia ona i intensyfikuje smak herbaty.
Ostrzeżenie
Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.