Ten japoński czajniczek o surowym wyglądzie to Yokode Kyusu Plat od Tokoname ze wszystkimi zaletami: bardzo drobny filtr ziemny, doskonałe nalewanie, szeroki górny otwór, mały rozmiar idealny do delektowania się najlepszymi zielonymi herbatami…. Prawdziwy przedmiot sztuki i doskonały czajniczek wyprodukowany w Japonii.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay
Origine : Tokoname-Yaki – Japan
Yokode Kyusu (uchwyt boczny)
Content: 150ml (0.15L)
Kolor: Czarny
Filtr: Gliniany, tego samego typu (kulka z otworem zintegrowana z przodu wylewki)
Manufacture : By hand
Informacje dodatkowe:
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą, ujawniając wszystkie jej aromaty.
Filtr przed dziobkiem: herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejszy ośrodek japońskiej produkcji ceramicznej.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, gdzie glina jest praktycznie wyczerpana, w Tokoname do dziś znajdują się jej złoża.
Kyusu wypalana w procesie redukcji (czarna glina).
Konserwacja czajniczka Tokoname
Wewnętrzna
Czyścić wyłącznie czystą wodą i miękką ściereczką. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry dnem na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Wszechstronny czajniczek (nieporowata glina), ale nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany przez długi czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Patyna ta z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty.
Ostrzeżenie
Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.