Japoński czajniczek Kyusu Mogake 200 ml

779.00

Ten rzemieślniczy japoński czajniczek to najwyższej klasy czajniczek Tokoname, Kyusu Mogake, zdobiony przez osadzanie wodorostów podczas wypalania.

Japoński czajniczek Kyusu Mogake 200 ml
Japoński czajniczek Kyusu Mogake 200 ml
Japoński czajniczek Kyusu Mogake 200 ml
Japoński czajniczek Kyusu Mogake 200 ml
Japoński czajniczek Kyusu Mogake 200 ml

Ten japoński czajniczek to cudo. Wykonany w Japonii przez garncarza Jina Takinawę, jest to Hohin Kyusu Mogake  ( 藻掛け), japońska technika dekorowania czajników wodorostami osadzającymi się na czajniku podczas gotowania. Czajniczek bez rączki z delikatnym glinianym filtrem przed szerokim dzióbkiem, idealny do picia zielonej herbaty. Wykonany jest z gliny Tokoname wypalanej w atmosferze o obniżonej zawartości tlenu, co nadaje mu ciemny kolor.

Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay

Origine : Tokoname – Japan

Hohin Kyusu (bez uchwytu)

Content : 200ml (0.2L)

Kolor: Szarobrązowy

Filtr: Gliniany, z otworami, zintegrowany z przodu wylewki

Wykonanie: w całości ręcznie

Autor: Jin Takinawa

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje na kontakt z wodą i herbatą ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed dziobkiem : herbata unosi się, parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki .(常滑焼), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze centrum produkcji ceramiki.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname wciąż posiada jej złoża. W przypadku Kyusu o różnych kolorach, garncarz spryskuje uformowane kyusu mieszanką czerwonej gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake)

Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.


Kyusu jest wypalane poprzez utlenianie (czerwona glina) lub redukcję (czarna glina), a dzięki połączeniu tych dwóch technik możliwe jest uzyskanie bardzo szerokiej gamy kolorów kyusu. Istnieje wiele technik zdobienia czajniczków, takich jak szkliwienie popiołem (yakishime) lub ciemne ślady wypalenia powstałe w wyniku impregnacji węglem (koge) i wiele innych.

Konserwacja

Zewnętrzna

Używaj tylko czystej wody i miękkiej szmatki. W przypadku zabrudzeń przecierać ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzna

Płukać wyłącznie czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Czajniczek uniwersalny (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany w dłuższej perspektywie do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Patyna ta z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty.

Ostrzeżenie 

Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.
Japoński czajniczek Kyusu Mogake 200 ml
Japoński czajniczek Kyusu Mogake 200 ml

779.00

779.00