Ten japoński czajniczek od Tokoname jest idealny do Kyusu dla Fukamushi, intensywnie parzonej japońskiej herbaty. W rzeczywistości jest on wyposażony w duży filtr ze stali nierdzewnej z bardzo drobnym sitkiem, umieszczony przed wylewką i wyściełający całe dno czajnika. Wysokiej jakości narzędzie do degustacji japońskiej zielonej herbaty.
Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay
Origine : Tokoname – Japan
Yokode Kyusu (uchwyt boczny)
Content : 350ml (0.35L)
Kolor: Czarny, niebieskawe paski
Filtr: Stal nierdzewna, umieszczony przed dzióbkiem i wyściełający dno czajniczka
Wykonanie: ręcznie
Warsztat produkcyjny : Isobe
Dowiedz się więcej :
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony wewnątrz, reaguje na wodę i herbatę, ujawniając wszystkie jej aromaty.
Filtr przed dziobkiem : herbata unosi się, swobodnie parzy dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. Sześć „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Rodzaj gliny i metoda wypalania to dwa główne czynniki, które odróżniają te różne ośrodki, wpływając na smak herbaty parzonej w Kyusu.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)
Tokoname jest najstarszym z sześciu „starych pieców” (jap.: roku koyo, 日本六古窯) w Japonii. Z około 200 tradycyjnymi piecami ceramicznymi, czyni to miasto najważniejszym ośrodkiem produkcji ceramiki w Japonii.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza. Żelazo to nadaje jej bardzo specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych zielonej herbacie. W przeciwieństwie do innych regionów, w których złoża gliny są praktycznie wyczerpane, Tokoname ma to szczęście, że wciąż posiada złoża swojej cennej naturalnej gliny.
Aby uzyskać Kyusu w różnych kolorach, garncarz spryskuje uformowane kyusu mieszanką czerwonej gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Czajniki wykonane z gliny Shudei mają charakterystyczny polerowany wygląd, ale nie są szkliwione, ponieważ kyusu jest polerowane metalową szpatułką lub kawałkiem tkaniny przed wypaleniem. Producenci wolą, aby naturalna glina mówiła sama za siebie, bez glazurowania lub lakierowania czajników.
Kyusu wypalane w redukcji (czarna glina)
Czyszczenie
Zewnętrzne
Tylko czystą wodą i miękką szmatką. W przypadku zabrudzeń przecierać szmatką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płukać wyłącznie czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Czajniczek uniwersalny (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany w dłuższej perspektywie do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Patyna ta z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty.
Ostrzeżenie
Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny , który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.