Ten czajniczek to Kyusu de Tokoname, japoński gliniany czajniczek. Ma zaokrąglony korpus i duży filtr ita-ami ze stali nierdzewnej z bardzo drobnym sitkiem, idealny do zielonej herbaty. Ponieważ drogi miłośniku herbaty wiedz, że nie wszystkie gliniane czajniki są sobie równe. Ten japoński gliniany czajniczek jest doskonałej jakości, wykonany ręcznie w Japonii. Glina, z której jest wykonany, jest bogata w żelazo, ważny składnik podczas picia zielonej herbaty. Czajniczek pełen poezji i delikatności.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay
Origine : Tokoname – Japan
Type : Yokode Kyusu (uchwyt boczny)
Content : 340ml (0.34L)
Kolor : Brązowo-czarno-beżowy na zewnątrz, pomarańczowo-czerwony wewnątrz
Filtr : Stal nierdzewna, typ ita ami (metalowy, umieszczony przed dzióbkiem czajnika)
Wykonanie: ręcznie
Warsztat produkcyjny : Utsuwa
Więcej informacji :
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony wewnątrz, reaguje na wodę i herbatę, ujawniając wszystkie jej aromaty.
Filtr przed dziobkiem : herbata unosi się, swobodnie parzy dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. Sześć „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Rodzaj gliny i metoda wypalania to dwa główne czynniki, które odróżniają te różne ośrodki, wpływając na smak herbaty parzonej w Kyusu.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)
Tokoname jest najstarszym z sześciu „starych pieców” (jap.: roku koyo, 日本六古窯) w Japonii. Z około 200 tradycyjnymi piecami ceramicznymi, czyni to miasto najważniejszym ośrodkiem produkcji ceramiki w Japonii.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza. Żelazo to nadaje jej bardzo specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych zielonej herbacie. W przeciwieństwie do innych regionów, w których złoża gliny są praktycznie wyczerpane, Tokoname ma to szczęście, że wciąż posiada złoża swojej cennej naturalnej gliny.
Aby uzyskać Kyusu w różnych kolorach, garncarz spryskuje uformowane kyusu mieszanką czerwonej gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Czajniki wykonane z gliny Shudei mają charakterystyczny polerowany wygląd, ale nie są szkliwione, ponieważ kyusu jest polerowane metalową szpatułką lub kawałkiem tkaniny przed wypaleniem. Producenci wolą, aby naturalna glina mówiła sama za siebie, bez glazurowania lub lakierowania czajników.
A Kyusu Tokoname jest następnie wypalana przez utlenianie (czerwona glina, między 1100 a 1200 ° C) lub redukcję (czarna glina). W obu przypadkach glina jest wypalana w piecu gazowym lub elektrycznym. Niektóre pracownie, szczególnie te korzystające z obecności znanych artystów, łączą obie techniki, co pozwala na uzyskanie bardzo szerokiej gamy kolorów kyusu.
Czyszczenie
Zewnętrzne
Tylko czystą wodą i miękką szmatką. W przypadku zabrudzeń przecierać ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płukać wyłącznie czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Czajniczek uniwersalny (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany przez dłuższy czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Z czasem poprawia ona i intensyfikuje smak herbaty.
Ostrzeżenie
Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny , który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.