Ten niebieski czajniczek z ziemi Yixing to czyste piękno. Ta wysokiej jakości chińska glina jest używana do kształtowania czajniczków z pamięcią, które z czasem sublimują smak dedykowanych im herbat. Którą herbatę zarezerwujesz dla tego wspaniałego małego czajniczka?
Materiał : Earthenware – Clay clay
Pochodzenie : Yixing (Chiny)
Pojemność : około 260ml (0.26L)
Wymiary: patrz zdjęcie
Kolor: Ciemnoniebieski
Filtr: Gliniany, z otworami, wbudowany w czajniczek przed dzióbkiem
Produkcja: Ręczna
Dostawa 3 do 4 tygodni
Dowiedz się więcej:
Yixing Tea
Uważany przez niektórych miłośników herbaty za królową czajniczków, gliniany czajniczek Yixing jest czajniczkiem pamięci. Glina, z której jest wykonany, jest lekko porowata, więc garbniki w zaparzonej herbacie będą stopniowo gromadzić się w glinie podczas naparów i stopniowo wzbogacać smak herbaty poprzez jej przywrócenie. Dlatego też czajniczek Yixing należy zarezerwować tylko dla jednego rodzaju herbaty (na przykład rodziny Oolong), a nawet, według purystów, tylko dla jednej herbaty.
Przed pierwszym użyciem czajniczka należy go „ochrzcić” wybraną herbatą. Proces ten nazywany jest „zalewaniem czajniczka”, dowiedz się, jak to zrobić.
Czajniki Yixing są wykonywane ręcznie, a nie toczone przez garncarza. Twarda glina jest młotkowana ciężkim drewnianym młotkiem, aby uformować płytkę, a korpus czajnika jest następnie wykonywany przy użyciu trzech podstawowych technik: prasowania, składania lub formowania płytowego. Specjalistyczne narzędzia wykonane z drewna, bambusa, metalu i rogu, stworzone na przestrzeni wieków, są wykorzystywane w procesie produkcji czajników Yixing.
Handmade teapot
Ponieważ każdy model jest unikalny, mogą wystąpić niewielkie różnice w stosunku do zdjęć, szczególnie w zakresie kolorów (które różnią się w zależności od rodzaju ekranu).
Ostrzeżenie
ceramikanawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jego pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.