Ten porcelanowy kubek z pokrywką nazywany jest Gaiwan i pochodzi z Chin. Może być używany jako czajniczek z pokrywką działającą jako filtr, przelewając zaparzoną herbatę do dzbanka lub kubka. Można go również używać jako filiżanki, pijąc herbatę bezpośrednio, gdy liście opadną na dno, „w stylu dziadka”, jak mawiają Chińczycy. Te wspaniałe, duże modele ze szlachetnej porcelany malowanej w delikatne kwiaty pomieszczą wszystkie herbaty bez zapamiętywania ich aromatów.
Materiał: terakota – ceramika – porcelana
Pochodzenie: Chiny
Pojemność całkowita: około 300 ml (0.3L)
Wymiary: patrz zdjęcie
Kolor : Biały motyw kwiaty
Bez filtra, pokrywka służy jako filtr
Dostawa 3 do 4 tygodni
Wiedza jak używać gaiwan
Dowiedz się więcej:
Co to jest Gaiwan?
Gaiwan to małe naczynie do parzenia herbaty.
To chińskie słowo odnosi się do „miski z pokrywką” i zastępuje mały czajniczek lub filiżankę. Gaiwan (wymawiane jako gaïwan) składa się z trzech części: miski, pokrywki i spodka lub filiżanki. Zwykle jest na tyle mały, że wszystkie trzy części można chwycić w jedną rękę.
Zalety gaiwana
Kilkukrotne odświeżanie liści.
Doskonale nadaje się do wielokrotnego zaparzania, najczęściej praktykowanego w przypadku herbat typu oolong, zielonych, białych i pu erh. Tak zwane herbaty czarne (znane w Chinach jako herbaty czerwone) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.
Bardzo dobra kontrola naparu.
Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, można obserwować, jak rozwijają się i uwalniają swój pełny smak oraz lepiej ocenić, kiedy należy przerwać parzenie. Gaiwan sprawia, że czujesz się, jakbyś prowadził doświadczenie picia herbaty, a nie był tylko widzem.
Jak korzystać z gaiwana
Wszystkie wskazówki dotyczące korzystania z gaiwana na zdjęciach można znaleźć w naszym wpisie na blogu. W skrócie:
Umieść liście herbaty w miseczce.
Ilość różni się w zależności od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistego gustu. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas. Radzimy przeprowadzić własne eksperymenty degustacyjne i robić notatki.
Dodaj gorącą wodę do miski
Temperatura wody powinna się różnić w zależności od rodzaju używanej herbaty. Użyj pokrywki gaiwana do mieszania liści i obserwuj z podziwem jak tańczą i pęcznieją.
Zamknij pokrywkę.
Po zakończeniu naparu (od 10 sekund do kilku minut), umieść pokrywkę z powrotem na filiżance. Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby zapobiec wydostawaniu się liści.
Utrzymywanie gaiwana.
Istnieje kilka sposobów trzymania gaiwana. Poeksperymentuj i znajdź metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca, aby przytrzymać krawędź miski (trzymaj tylko górę, aby uniknąć poparzenia palców). Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Możesz użyć obu rąk i podnieść gaiwan za spodek. Raz lub dwa razy poparzysz sobie palce, ale to normalne!
Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.
Chwyć mocno gaiwan, przechyl go w kierunku filiżanki lub w kierunku dzbanka, jeśli chcesz zaserwować kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, a herbata będzie nalewać się gładko. Wymaga to trochę praktyki. Nie ćwicz przed komputerem lub widzem za pierwszymi kilkoma razami. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz herbatę w gaiwanie, będzie się ona nadal parzyć i będzie miała gorzki smak.