Prawdziwy klejnot to niebieski emaliowany chiński czajniczek. Jego piękny kolor, unikalny dla każdego egzemplarza, wynika z ceramiki pokrytej emalią tenmoku. Jest to gaiwan, słynny chiński czajniczek i filiżanka, dostępny w kompletnym przenośnym zestawie do herbaty, składającym się z czajniczka, dzbanka, 2 filiżanek i serwetki, a wszystko to umieszczone w praktycznym twardym etui. Idealny do przygotowywania herbaty Gong Fu Cha w 4 zakątkach naszej okrągłej planety!
Materiał: Ceramika – Kamionka szkliwiona
Pochodzenie: Chiny
Zawartość: Czajniczek ok. 200ml – Dzbanek 170ml – Filiżanka 60ml
Wymiary : patrz zdjęcie
Kolor: Niebieski i czarny, każdy jest niepowtarzalny
Bez filtra, pokrywka służy jako filtr
Dostawa od 3 do 4 tygodni
Nauka korzystania z gaiwana
Dowiedz się więcej
Gaiwan: mały pojemnik do parzenia herbaty.
Teapot co po chińsku oznacza „miska z pokrywką”. Używany w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawiane gaiwan) jest na tyle mały, że można go chwycić w jedną rękę.
Zalety gaiwana
Do wielokrotnego parzenia liści herbaty.
Doskonały do wielokrotnych naparów, najczęściej do herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty („czerwone herbaty” w Chinach) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.
Kontroluj napar.
Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz podziwiać, jak uwalniają swój smak i lepiej ocenić, kiedy zatrzymać napar.
Używanie gaiwana
Umieszczanie liści herbaty w miseczce.
Ilość zależy od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.
Dodaj gorącą wodę
Jej temperatura różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki do wymieszania liści.
Odłóż pokrywkę na filiżankę
po zakończeniu parzenia (od 10 sekund do kilku minut). Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby zapobiec wydostawaniu się liści.
Przytrzymaj Gaiwan.
Doświadcz, aby znaleźć metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca do przytrzymania rozszerzonej krawędzi miski. Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Raz lub dwa poparzysz sobie palce, zanim zrobisz to dobrze, to normalne!
Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.
Trzymaj gaiwan mocno, przechylając go w kierunku filiżanki lub dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, herbata będzie się delikatnie rozlewać. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć i będzie miała gorzki smak.