Oto bardzo poetycki Bol Chawan w szkliwionej kamionce. Słowo Chawan („茶碗”) pochodzi od japońskiego ” Cha „, herbata i ” Wan „, miska. Nieodzowna część japońskiej ceremonii parzenia herbaty, jest ważną częścią estetyki tego wyjątkowego momentu. Każda z nich jest tradycyjnie emaliowana ręcznie. Towarzyszy jej bambusowa łyżka i trzepaczka oraz stojak, tworząc zestaw matcha.
Materiał : terakota – ceramika – kamionka szkliwiona i bambus
Styl : Japoński typ miski matcha
Pochodzenie : Chiny
Pojemność całkowita : około 600ml (0.6L)
Wymiary : Miska (chawan) 12 x 8cm – Bambusowa trzepaczka (chasen) 5,5 x 11.5cm – Podstawka chasen 6 x 7,2cm
Kolor : Biały i beżowy, różowy lub zielony. Każdy egzemplarz jest unikalny, ręcznie emaliowany i może nieznacznie różnić się od zdjęć
Dostawa 3 do 4 tygodni
Znajdź więcej :
Chawan
Ta japońska miska używana do degustacji ubitej zielonej herbaty, lub matcha, to Chawan. Celowo niedoskonała, jest ceremonialną miską symbolem pokory. Te piękne modele z glazurowanej kamionki będą Ci towarzyszyć w codziennym przygotowywaniu matchy lub podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty Cha No Yu.
Miseczka jest ręcznie zdobiona, glazurowana wewnątrz i na zewnątrz dla łatwego czyszczenia.
Nie można używać w kuchence mikrofalowej
Nie można myć w zmywarce
Zestaw do herbaty matcha
Zawiera niezbędne akcesoria do przygotowania herbaty matcha w tradycyjny japoński sposób.
Zestaw do herbaty matcha:Tradycyjna trzepaczka to „Chasen”.
Służy do ubijania herbaty w proszku w wodzie w celu uzyskania gładkiej, dobrze zemulgowanej pianki. Gdy nie jest używana, umieszcza się ją na ceramicznej podstawce.
Miseczka to „Chawan”.
Dzięki okrągłemu kształtowi pozwala na optymalne ubicie herbaty matcha, a następnie staje się idealną filiżanką, w której można się nią delektować.
Przygotowanie matchy:
- Zmocz chasen niewielką ilością wody, aby go zmiękczyć
- Z chashaku wsyp 2 łopatki (tj. 1 płaską łyżeczkę lub około 2 g) matchy do chawan.
- Hold your chawan in one hand and start beat with the chasen, first slowly to loosen the powder from the bottom, then vigorously, forming M shapes (or W shapes if you prefer) until the mixture emulsifies, i.e. foams.
- Gdy matcha się spieni, a piana będzie gęsta, smacznego!