Oto ulubione chińskie naczynie do picia herbaty: Gaiwan. Ta filiżanka jest czajniczkiem, ponieważ jej pokrywka służy do przytrzymywania liści podczas nalewania. Składa się z trzech części: spodek symbolizuje ziemię, filiżanka symbolizuje człowieka, a pokrywka symbolizuje niebo. Potrzeba trochę praktyki, aby okiełznać ten mały tradycyjny chiński porcelanowy czajniczek, ale szybko przekonasz się o jego wszechstronności i zabierzesz go ze sobą wszędzie, dlaczego nie w pokrowcu na czajniczek?
Materiał : Ceramika – Porcelana
Pochodzenie : Dehua – Chiny
Zawartość : 150ml (0,15L)
Wymiary : patrz zdjęcie
Kolor: biało-niebieski
Bez filtra, pokrywka służy jako filtr
Dowiedz się jak używać gaiwan
Dowiedz się więcej:
Co to jest gaiwan?
Gaiwan to małe naczynie do parzenia herbaty.
To chińskie słowo odnosi się do „miski z pokrywką” i zastępuje mały czajniczek lub filiżankę. Gaiwany są używane w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawia się gaïwan) składa się z trzech części, które można chwycić jedną ręką: miski, pokrywki i spodka lub filiżanki.
Zalety gaiwana
Kilkukrotne rafinowanie jego liści.
Doskonale nadaje się do wielokrotnego zaparzania, najczęściej praktykowanego w przypadku herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Tak zwane herbaty czarne (znane w Chinach jako herbaty czerwone) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.
Dobra kontrola naparu.
Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz obserwować, jak rozwijają się i uwalniają swój pełny smak oraz lepiej ocenić, kiedy przestać zaparzać. Gaiwan sprawia, że czujesz się, jakbyś kierował procesem parzenia herbaty, a nie był tylko widzem.
Jak korzystać z gaiwana
Umieść liście herbaty w miseczce.
Ilość zależy od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas. Radzimy przeprowadzić własne eksperymenty degustacyjne i robić notatki.
Dodaj gorącą wodę do miski
Temperatura wody powinna się różnić w zależności od rodzaju używanej herbaty. Użyj pokrywki gaiwana, aby zamieszać liście i obserwuj z podziwem jak tańczą i pęcznieją.
Zamknij pokrywkę.
Po zakończeniu naparu (od 10 sekund do kilku minut), umieść pokrywkę z powrotem na filiżance. Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby zapobiec wydostawaniu się liści.
Utrzymywanie gaiwana.
Istnieje kilka sposobów trzymania gaiwana. Poeksperymentuj i znajdź metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca, aby przytrzymać krawędź miski (trzymaj tylko górę, aby uniknąć poparzenia palców). Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Możesz użyć obu rąk i podnieść gaiwan za spodek. Raz lub dwa razy poparzysz sobie palce, ale to normalne!
Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.
Chwyć mocno gaiwan, przechyl go w kierunku filiżanki lub w kierunku dzbanka, jeśli chcesz zaserwować kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, a herbata będzie nalewać się gładko. Wymaga to trochę praktyki. Nie ćwicz przed komputerem lub widzem za pierwszymi kilkoma razami. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz herbatę w gaiwanie, będzie ona nadal parzyć i będzie miała gorzki smak.