Wielka elegancja, absolutna czystość, ten porcelanowy gaiwan to mały klejnot chińskiej zastawy stołowej. Gaiwan to czajniczek używany codziennie przez miłośników herbaty. Ten model ze szlachetnie malowanej porcelany pomieści wszystkie herbaty, idealne do Twoich odkryć.
Materiał : Terakota – Ceramika – Porcelana
Pochodzenie : Jingdezhen – Chiny
Zawartość : 180ml (0.18L) – 1 do 2 kubków w zależności od pojemności
Wymiary : patrz zdjęcie
Kolor : Biały kolorowy wzór
Pokrywka służy jako filtr
Dostawa 3 do 4 tygodni
Każdy przedmiot jest unikalny, mogą wystąpić niewielkie różnice w stosunku do zdjęć.
Wiedza na temat korzystania z gaiwana
Dowiedz się więcej:
Gaiwan: małe naczynie do parzenia herbaty.
To chińskie słowo oznacza „miskę z pokrywką” i zastępuje czajniczek lub filiżankę. Jest używane w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawiane gaïwan) jest zazwyczaj na tyle mały, że można go chwycić w jedną rękę.
Zalety gaiwana
Gaiwan do wielokrotnego zaparzania liści herbaty.
Doskonały do wielokrotnego zaparzania, najczęściej do herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty („czerwone herbaty” w Chinach) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.
Gaiwan pozwala kontrolować napar.
Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz podziwiać, jak uwalniają swój smak i lepiej ocenić, kiedy zatrzymać napar.
Jak korzystać z gaiwana
Podsumowując:
Umieść liście herbaty w miseczce.
Ilość zależy od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.
Dodaj gorącą wodę do miski
Temperatura wody różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki gaiwana do wymieszania liści.
Zamknij pokrywkę.
Po zakończeniu naparu (od 10 sekund do kilku minut), umieść pokrywkę z powrotem na filiżance. Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody i wystarczająco mały, aby zapobiec wydostawaniu się liści.
Utrzymywanie gaiwana.
Wiele sposobów trzymania gaiwana: Eksperymentuj i znajdź metodę, która wydaje Ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca do przytrzymania rozszerzonej krawędzi miski. Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Raz lub dwa poparzysz sobie palce, zanim zrobisz to dobrze, to normalne!
Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.
Trzymaj gaiwan mocno, przechylając go w kierunku filiżanki lub dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, herbata będzie się delikatnie rozlewać. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć i smakować gorzko.