Chiński czajniczek Gaiwan Clay 120ml

129.00

Dostępny w wersji z powłoką ceramiczną lub bez, aby stworzyć czajniczek z pamięcią lub bez, ten mały gliniany gaiwan jest po prostu wspaniały.

Chiński czajniczek Gaiwan Clay 120ml
Chiński czajniczek Gaiwan Clay 120ml
Chiński czajniczek Gaiwan Clay 120ml
Chiński czajniczek Gaiwan Clay 120ml
Chiński czajniczek Gaiwan Clay 120ml

Dostępny z powłoką ceramiczną lub bez, aby stworzyć czajniczek z pamięcią lub bez, nasz mały Clay Gaiwan jest po prostu wspaniały. Piękno często tkwi w prostocie, a oto piękny dowód na to.

Materiał: wypalana glina – glina +/- ceramiczna okładzina wewnętrzna w zależności od modelu

Pochodzenie: Chiny

Zawartość: 120ml (0.12L)

Wymiary : 8,5 x 8,5cm

Kolor : Czarny lub Czerwony

Wykonanie : Moulded

Dostawa od 2 do 4 tygodni

Więcej informacji

Gaiwan: mały pojemnik do parzenia herbaty.

Teapot co po chińsku oznacza „miska z pokrywką”. Używany w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawia się gaïwan) jest na tyle mały, że można go chwycić jedną ręką.

Zalety gaiwana

Gaiwan pozwala na wielokrotne zaparzanie liści herbaty.

Doskonały do wielokrotnego zaparzania, najczęściej do herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty („czerwone herbaty” w Chinach) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.

Gaiwan pozwala kontrolować napar.

Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz podziwiać, jak uwalniają swój smak i lepiej ocenić, kiedy zatrzymać napar.

Używanie gaiwana

Umieszczanie liści herbaty w miseczce.

Ilość zależy od mocy herbaty, wielkości gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.

Dodaj gorącą wodę

Jej temperatura różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki do wymieszania liści.

Odłóż pokrywkę na filiżankę

po zakończeniu parzenia (od 10 sekund do kilku minut). Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby powstrzymać ucieczkę liści.

Przytrzymaj Gaiwan.

Eksperymentuj, aby znaleźć metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca do przytrzymania rozszerzonej krawędzi miski. Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Raz lub dwa poparzysz sobie palce, zanim zrobisz to dobrze, to normalne!

Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.

Trzymaj gaiwan mocno, przechylając go w kierunku filiżanki lub dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, herbata będzie się delikatnie rozlewać. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć i smakować gorzko.

Kiedy będziesz gotowy, dodaj gorącej wody i ponownie zaparz liście.

.
Chiński czajniczek Gaiwan Clay 120ml
Chiński czajniczek Gaiwan Clay 120ml

129.00

129.00