Żeliwny kociołek Iwachu 1,5L

1,420.00

Przedstawiamy słynny żeliwny czajnik Nambu Tekki z Iwate. Jest to żeliwny czajnik Iwachu, wyprodukowany przez wiodącego japońskiego producenta żeliwnych czajników.

Żeliwny kociołek Iwachu 1,5L
Żeliwny kociołek Iwachu 1,5L
Żeliwny kociołek Iwachu 1,5L
Żeliwny kociołek Iwachu 1,5L
Żeliwny kociołek Iwachu 1,5L

Oto słynny żeliwny czajnik Nambu Tekki, Iwachu Cast Iron Kettle wykonany przez słynnego japońskiego producenta : nieszkliwione żeliwo, duża pojemność i doskonała jakość. Będzie służył Tobie i Twoim potomkom przez całe życie, co czyni go trwałym prezentem!

Szybka dostawa we Francji – Do domu w ciągu 3 do 5 dni roboczych

Materiał: Nieszkliwione żeliwo

Czajnik kompatybilny ze wszystkimi palnikami: Gazowe, elektryczne, witroceramiczne, patelnia, indukcja (jeśli średnica płyty pasuje do średnicy podstawy czajnika)

Pochodzenie : Morioka – Japonia

Producent : Iwachu

Pojemność : 1500ml (1.5L)

Pojemność użytkowa 1/2 do 2/3 pojemności tj. 0,75l – 1l.

Kolor : Czarny

Bez filtra

Konserwacja żeliwnego czajnika

Nieszkliwiony czajnik żeliwny

Do gotowania wody na herbatę

.

Chropowata powierzchnia pozwala biodostępnemu żelazu przenikać do wody podczas gotowania. Herbata przygotowana z tej wody jest słodsza.

Ciesz się również korzyściami zdrowotnymi płynącymi z&nbspsuplementu żelaza przy każdej filiżance.

Japoński&nbspczajnik Iwachu

Każdy imbryk i czajnik Iwachu jest produkowany w Japonii&nbspi opatrzony pieczęcią Iwachu gwarantującą&nbspjego najwyższą jakość.

Proces produkcji trwa około 3 tygodni:

  • Ręczne przygotowanie formy, a następnie wylanie płynnego żelaza

  • Technika Kamayaki : Żeliwo, które jest podatne na rdzę (jap.鋳鉄, chūtetsu), poddawane jest wypalaniu utleniającemu w temperaturze 800 °C. Pozwala to na jego aktywację, naturalną ochronę.

  • Forma pęknięta, czajnik wyczyszczony

  • Równe krawędzie przycięte szlifierką

  • Wnętrze pokryte tradycyjnym japońskim lakierem urushi

  • Wysokotemperaturowa, czarna farba silikonowa (Kuro yakitsuke 黒 焼 付.) wypalony na powierzchni Tetsubin

  • Kontrola jakości na każdym etapie produkcji i przed zapakowaniem

Instrukcje użytkowania

.

– NIGDY NIGDY podgrzewać żeliwnego czajnika na pusto

Najpierw napełnij tetsubin wodą.

– Nie wlewaj zimnej wody do gorącego czajnika

Szok termiczny może spowodować nieodwracalne uszkodzenia, nawet w przypadku najlepszej jakości żeliwa.

– Napełniaj czajnik nie więcej niż do 2/3

W przeciwnym razie wrząca woda może się przelać.

– Podgrzewaj na małym ogniu (unikaj szoku termicznego).

NIE NADAJE SIĘ DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH

Gdy woda gotuje się na wolnym ogniu przez 1 minutę, możesz przelać ją do czajnika. Aby cieszyć się wszystkimi zaletami żeliwa i wody bogatej w bioprzyswajalne żelazo, należy pozostawić wodę na wolnym ogniu przez 30 minut.Upewnij się, że jest wystarczająco dużo wody, aby czajnik nie był pusty!

Pokrętło i pokrywka mogą być bardzo gorące. Należy uważać na parzącą parę która może wydostać się nagle po zdjęciu pokrywki.

Aby wylać gorącą wodę, należy nałożyć grubą szmatkę na pokrywkę lub użyć pince, praktyczne!

– Nie kładź tetsubiny na ogniu 

aby zapobiec jej nagrzaniu.  

Jeśli przygotowujesz napar w czajniku, jego kolor będzie ciemniejszy (normalna nieszkodliwa reakcja).

– Całkowicie opróżnij czajnik, pozostaw do wyschnięcia bez pokrywki

Nie pozostawiaj wody do ostygnięcia w czajniku.

– Nie czyścić wnętrza

Tylko przepłukać czystą wodą.

Żeliwny kociołek Iwachu 1,5L
Żeliwny kociołek Iwachu 1,5L

1,420.00

1,420.00