Oto słynny żeliwny czajnik Nambu Tekki, Iwachu Cast Iron Kettle wykonany przez słynnego japońskiego producenta : nieszkliwione żeliwo, duża pojemność i doskonała jakość. Będzie służył Tobie i Twoim potomkom przez całe życie, co czyni go trwałym prezentem!
Szybka dostawa we Francji – Do domu w ciągu 3 do 5 dni roboczych
Materiał: Nieszkliwione żeliwo
Czajnik kompatybilny ze wszystkimi palnikami: Gazowe, elektryczne, witroceramiczne, patelnia, indukcja (jeśli średnica płyty pasuje do średnicy podstawy czajnika)
Pochodzenie : Morioka – Japonia
Producent : Iwachu
Pojemność : 1500ml (1.5L)
Pojemność użytkowa 1/2 do 2/3 pojemności tj. 0,75l – 1l.
Kolor : Czarny
Bez filtra
Konserwacja żeliwnego czajnika
Nieszkliwiony czajnik żeliwny
Do gotowania wody na herbatę
.Chropowata powierzchnia pozwala biodostępnemu żelazu przenikać do wody podczas gotowania. Herbata przygotowana z tej wody jest słodsza.
Ciesz się również korzyściami zdrowotnymi płynącymi z suplementu żelaza przy każdej filiżance.
Japoński czajnik Iwachu
Każdy imbryk i czajnik Iwachu jest produkowany w Japonii i opatrzony pieczęcią Iwachu gwarantującą jego najwyższą jakość.
Proces produkcji trwa około 3 tygodni:
Ręczne przygotowanie formy, a następnie wylanie płynnego żelaza
Technika Kamayaki : Żeliwo, które jest podatne na rdzę (jap.鋳鉄, chūtetsu), poddawane jest wypalaniu utleniającemu w temperaturze 800 °C. Pozwala to na jego aktywację, naturalną ochronę.
Forma pęknięta, czajnik wyczyszczony
Równe krawędzie przycięte szlifierką
Wysokotemperaturowa, czarna farba silikonowa (Kuro yakitsuke 黒 焼 付.) wypalony na powierzchni Tetsubin
Kontrola jakości na każdym etapie produkcji i przed zapakowaniem
Instrukcje użytkowania
– NIGDY NIGDY podgrzewać żeliwnego czajnika na pusto
Najpierw napełnij tetsubin wodą.
– Nie wlewaj zimnej wody do gorącego czajnika
Szok termiczny może spowodować nieodwracalne uszkodzenia, nawet w przypadku najlepszej jakości żeliwa.
– Napełniaj czajnik nie więcej niż do 2/3
W przeciwnym razie wrząca woda może się przelać.
– Podgrzewaj na małym ogniu (unikaj szoku termicznego).
NIE NADAJE SIĘ DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH
Gdy woda gotuje się na wolnym ogniu przez 1 minutę, możesz przelać ją do czajnika. Aby cieszyć się wszystkimi zaletami żeliwa i wody bogatej w bioprzyswajalne żelazo, należy pozostawić wodę na wolnym ogniu przez 30 minut.Upewnij się, że jest wystarczająco dużo wody, aby czajnik nie był pusty!
Pokrętło i pokrywka mogą być bardzo gorące. Należy uważać na parzącą parę która może wydostać się nagle po zdjęciu pokrywki.
Aby wylać gorącą wodę, należy nałożyć grubą szmatkę na pokrywkę lub użyć pince, praktyczne!
– Nie kładź tetsubiny na ogniu
aby zapobiec jej nagrzaniu.
Jeśli przygotowujesz napar w czajniku, jego kolor będzie ciemniejszy (normalna nieszkodliwa reakcja).
– Całkowicie opróżnij czajnik, pozostaw do wyschnięcia bez pokrywki
Nie pozostawiaj wody do ostygnięcia w czajniku.
– Nie czyścić wnętrza
Tylko przepłukać czystą wodą.