Japoński czajniczek Tokoname Atode No Kyusu 450ml

307.00

Ten piękny japoński czajniczek od Tokoname to Atode No Kyusu (後手の急須), dosłownie „ręczny czajniczek”, z uchwytem naprzeciwko dziobka.

Japoński czajniczek Tokoname Atode No Kyusu 450ml
Japoński czajniczek Tokoname Atode No Kyusu 450ml
Japoński czajniczek Tokoname Atode No Kyusu 450ml
Japoński czajniczek Tokoname Atode No Kyusu 450ml
Japoński czajniczek Tokoname Atode No Kyusu 450ml

Ten piękny japoński czajniczek to Atode No Kyusu  (後手の急須), dosłownie „ręczny czajniczek”. Ten typ czajnika ma uchwyt umieszczony naprzeciwko dziobka. Jest to najczęściej używany rodzaj czajniczka na świecie, głównie do herbat parzonych w stylu „zachodnim” (niska zawartość liści, wysoka zawartość wody, długi czas parzenia). Ten shudei kyusu wykonany jest z gliny pochodzącej z najstarszego z 6 japońskich „Starych Pieców” i instytucji rzemieślniczej, Tokoname

Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay

Origine : Tokoname – Japan

Type : Ushirode or Atode No Kyusu (uchwyt przeciwny do wylewki)

Content : 450ml (0.45L)

Kolor : pomarańczowo-czerwony

Filtr : kratka ze stali nierdzewnej przed wylewką

Wykonanie : ręcznie

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą, ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed wylewką : herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilku dekad nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki .(常滑焼), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze japońskie centrum produkcji ceramiki.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname wciąż ma złoża.

Wypolerowany wygląd bez glazurowania dzięki polerowaniu Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.

Wypalana w piecu oksydacyjnym (czerwona glina).

Czyszczenie

Zewnętrzne

Tylko czystą wodą i miękką szmatką. W przypadku zabrudzeń przecierać miękką szmatką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzne

Płukać czystą wodą o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Nieszkliwiony wielofunkcyjny czajniczek (nieporowata glina): zalecany w dłuższej perspektywie do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Patyna ta z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty.

Ostrzeżenie 

 ceramika, nawet najlepszej jakości, jest wrażliwa na szok termiczny (ryzyko pęknięcia):

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.
Japoński czajniczek Tokoname Atode No Kyusu 450ml
Japoński czajniczek Tokoname Atode No Kyusu 450ml

307.00

307.00