Marzyłeś o antycznym żeliwnym czajniku do przygotowywania chińskiej herbaty bez inwestowania tysięcy euro, które kosztuje antyczny Tetsubin. Ten wspaniały zabytkowy czajnik ma urok przeszłości dzięki tradycyjnemu motywowi cesarskiego ptaka i wysokiej jakości wykonania. Posiada również zalety nowego żeliwnego czajnika który będzie Ci towarzyszył w Twojej herbacianej podróży przez wiele lat, jeśli zastosujesz się do naszych kilku zaleceń.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał: Nieszkliwione żeliwo – mosiężna pokrywa i uchwyt
Czajnik odpowiedni do wszystkich palników LOW POWER: gazowe, kuchenka opalana drewnem, indukcja (jeśli średnica płyty pasuje do średnicy dna czajnika), elektryczne, witroceramiczne
Styl : japoński, typ Tetsubin
Pochodzenie : Chiny
Pojemność : około 1350ml (1.35L) – pojemność użytkowa od 1/2 do 2/3 tj. 700 do 1000ml
Kolor : Czarno-brązowy
Bez filtra
Konserwacja żeliwnego czajnika
Dowiedz się więcej :
Nieszkliwiony czajnik żeliwny
Do gotowania wody na herbatę
Chropowata powierzchnia pozwala cząsteczkom chropowata powierzchnia pozwala cząsteczkom biodostępnego żelaza przenikać do wody podczas gotowania. Herbata zaparzona przy użyciu tej wody jest delikatniejsza i słodsza.
Ciesz się również korzyściami zdrowotnymi płynącymi z suplementu żelaza przy każdej filiżance.
Porady dotyczące użytkowania
.- NIGDY nie podgrzewaj żeliwnego czajnika na pusto
Najpierw napełnij tetsubin wodą.
– Nie wlewaj zimnej wody do gorącego czajnika
Szok termiczny może spowodować nieodwracalne uszkodzenia, nawet w przypadku najlepszej jakości żeliwa.
– Napełniaj czajnik nie więcej niż do 2/3
W przeciwnym razie wrząca woda może się przelać.
– Podgrzewaj na małym ogniu (unikaj szoku termicznego).
NIE NADAJE SIĘ DO KUCHENEK MIKROFALOWYCH
Gdy woda gotuje się na wolnym ogniu przez 1 minutę, możesz przelać ją do czajnika. Aby cieszyć się wodą bogatą w bioprzyswajalne żelazo, należy pozostawić ją na wolnym ogniu przez 30 minut w czajniku Tetsubin.
Upewnij się, że dodałeś wystarczającą ilość wody, aby czajnik nie zagotował się pusty!
Uchwyt, pokrętło i pokrywka mogą być bardzo gorące. Należy uważać na parzącą parę która może wydostać się nagle po zdjęciu pokrywki. Aby wylać gorącą wodę, należy chronić dłonie suchą szmatką lub uchwytem do garnków, nałożyć na pokrywkę grubą szmatkę lub użyć butelki z gorącą wodą://imbryk-swiata.pl/collections/accessoires-theieres/products/pince-pour-couver” target=”_blank” title=”Pince pour couvercle” rel=”noopener noreferrer”>pince.
– Nie stawiaj tetsubiny na ogniu
aby nie ogrzała się do pustej postaci.
Napar przygotowany bezpośrednio w czajniku będzie miał ciemniejszy kolor (normalna i nieszkodliwa reakcja).
Czajnik nie jest emaliowany, a żeliwo jest materiałem lekko porowatym, który będzie się osadzał podczas parzenia. Odradzamy przygotowywanie owocowych lub pikantnych naparów: należy zapewnić osobny czajniczek i używać tetsubiny wyłącznie jako czajnika.
– Całkowicie opróżnij czajnik, pozostaw do wyschnięcia bez pokrywki
Nie pozostawiaj wody do ostygnięcia w czajniku;czajniku (aby uniknąć rdzy, nieszkodliwe)
– Nie czyść wnętrza
Wystarczy przepłukać czystą wodą.NIE UŻYWAĆ DETERGENTÓW ANI PRODUKTÓW OLEJOWYCH